keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Masai Mara

Teimme viikonloppuna upean kolmen päivän safarimatkan Masai Maraan, joka on tunnettu luonnonsuojelualue Keniassa. Hintaa retkelle tuli 290 euroa ja se sisälsi yöpymiset Mara campingin laadukkaissa teltoissa, neljä ajelua safarilla sekä ruuat. Veden ja välipalat ostimme viikonlopulle itse, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi.

Perjantaina aamuherätys 06.00 ja lähtö Nairobista 07.30.
Matka Nairobista Masai Maraan kesti hurjat yhdeksän tuntia! Tämä johtui kuitenkin siitä, että kaikki ei mennyt afrikkalaisittain aivan putkeen. Autoon tuli muutamaan otteeseen toimintahäiriöitä, jonka vuoksi joko pysähtelimme tai ajoimme erittäin hidasta vauhtia. Tiet eivät myöskään Keniassa ole huippuluokkaa kuin paikoittain, joten istuin korvatulpat korvissa viimeiset kaksi tuntia auton kolinan ja melun takia.
Matkalla pysähdyimme ihastelemaan upeaa vuoristomaisemaa!
Masai-ihmiset syöksyivät turistiautojen ikkunoille myymään muistoesineitä jo ennen kuin pääsimme porteille!
Vaikka olimme myöhässä sovitusta aikataulusta, kuljettajamme vei meidät kiltisti ensimmäiselle ilta-ajelulle! Edessämme avautuivat vihreät laajat savannimaisemat vuoristoineen, jotka olivat karun kauniita. Bongasimme hyvin nopeasti ensimmäiset seepra- ja gnulaumat, mutta iloksemme myös yksi norsuperhe oli iltapalalla paikallisessa pusikossa. :)
Pikku-Dumbo ja äiti-norsu iltapalalla.
Puolituntinen safarilla ja lisää ongelmia. Autostamme puhkesi rengas, joten matkanteko keskeytyi. Jännitystä lisäsi vielä se, että aurinko alkoi laskea ja hämäräaikaan ei safarilla sovi auton ulkopuolella liikkua.
Vararengasta kehiin.
Ilta-ajelulla näimme myös virtahepoja, jotka tekivät lähtöä uintiretkeltään sekä upeat naarasleijonat, jotka makoilivat unisina ruohikolla.
Jännittävä näkymä. Leijonat makoilivat n. 5 metrin päässä autosta.
Uniset naarasleijonat eivät jaksaneet meistä piitata.
Lauantaipäivä varattiin kokonaan safariajeluille ja kaksitoistatuntia autossa eläimiä tuijotellen oli upea, mutta uuvuttava päivä! Emme olleet varautuneet kylmään yöhön, joka Masai Maralla on ilmeisesti hyvin yleistä. Päinvastoin keskipäivän aikaan aurinko porotti kohti suoraan ja oli todella kuuuma! Lämpötilat heittelivät vuorokauden aikana siis lähes viidellätoista asteella!
Seepralauma aamuauringossa.
Muutamalla turistiryhmällä aamu lähti käyntiin yhtä hyvin kuin meillä ensimmäinen päivä. Eli huonosti. Pienen joen ylityspaikka oli täyttynyt vedestä ja safariauto oli ylittäessään jäänyt pahasti jumiin. Onneksi paikalliset saivat lopulta vedettyä auton pois ja matka jatkui.
Afrikkalaiset ovat uhkarohkeita kuskeja.
Lounastimme kello kahden aikaan muiden turistien kanssa keskellä safaria. Tuntui hauskalta istua puunjuurella eväslaatikoineen ja samaan aikaan ihmetellä antilooppilaumaa, joka söi ruohoa viereisellä nurmella.
Haaskalintu puolustamassa omaa lounastaan.
Iltapäivällä meitä ihastuttivat upeat kirahviryhmät, joiden seasta löytyi myös vastarakastuneelta näyttävä pariskunta. :)
Kirahvipariskunta halaili ja pussaili ilta-auringossa ennen kuvanottoa.
Ja sitten herkuteltiin viherkasveilla.
Pääsimme käymään myös kansallispuiston läpi virtaavan suuren Mara-joen varrella. Virtahevot uiskentelivat joessa viilentääkseen nahkojaan ja kiviä muistuttavat jähmettyneet krokotiilit kärkkyivät mahdollisia saalitaan.
Näkymä Mara-joen varrelta.
Upea urosleijona kruunasi lauantaiajelun!
Pitkän päivän jälkeen lupauduimme vielä vierailemaan masai-kylässä, joka sijaitsi leiripaikkamme läheisyydessä. Kylässä asuu siis masai-heimo, joka on yksi Afrikan tunnetuimmista etnisistä heimoista. Heimo elää pääosin Kenian ja Tansanian alueella ja huolimatta nykyaikaisen yhteiskuntajärjestelmän kehittymisestä masait ovat pääosin säilyttäneet oman luonnonläheisen elintapansa ja kulttuurinsa. Pääsylippu kylään maksoi 10 euroa.
Turistit ja masai-heimon naiset valmiina yhteislaululle!
Vierailun tarkoituksena oli tutustua heimon elintapoihin ja perinteisiin. Masai-miehet sytyttivät meille tulen muutamassa minuutissa vanhalla hankausmenetelmällä. Miehet esittivät meille myös perinteisen kosiotanssinsa, jossa korkeimmalle hyppäävä mies sai kovimmat pisteet. Naisesta mies joutui joka tapauksessa maksamaan lisäksi kymmenen lehmää.
Tulentekopuuhissa.

Miehet hyppäsivät hurjan korkealle!
Mieleenpainuvinta ja jännittävintä oli päästä käymään aidon savimajan sisällä! Ja voitte kuvitella miten pimeää siellä oli, sillä taloihin oli koverrettu vain hyvin pienet valonreijät. Talon sisällä oli pieni tulisija, joka savusi ikävästi. Ilmanvaihtojärjestelmä oli olematon ja pelkäsinkin saavani häkämyrkytyksen.
Savimaja ja kylän lapsia.
Masai-mies ja turisti.
Ostin Masai-kylästä muistoksi lehmänluusta valmistetun rannekorun, joka maksoi 3 euroa. Masai-mies kertoi, että he käyttävät turisteista saamansa tulot yhteisiin kuluihin.

Sunnuntaina heräsimme viimeiselle ajelulle auringonnousun aikaan. Loppupäivän matkasimme tyytyväisinä ja väsyneinä takaisin Nairobiin, ja tällä kertaa ihan aikataulussa. :)
Fiilikset safarilla olivat huikeat!

























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti